Spôsoby asistovanej reprodukcie – metóda GIFT

Asistovaná reprodukcia pôvodne mala dať ľuďom šancu na vlastných potomkov v prípadoch tak sekundárnej, ako aj primárnej (organickej) neplodnosti (vďaka svojim postupom prekonávala existujúce organické a funkčné defekty alebo abnormality brániace prirodzenému postupu procesu plodenia). Tieto postupy predpokladali, že nositeľkami problémov s plodením sú prevažne ženy.

Metóda GIFT

Prvotný, dnes už takmer zabudnutý postup je prenos gamét do vajcovodu (gamete intrafallopian transfer – GIFT).

Slúžil na prekonanie niekedy problematického prechodu spermií ženským pohlavným ústrojenstvom a umožňoval prirodzený postup oplodnenia.

Najväčším problémom tejto metódy bola nedostatočná znalosť pochodov, ktoré prebiehajú pri prechádzaní spermií ženským pohlavným traktom a sú nutné na úspešné oplodnenie. Preto nebol GIFT príliš úspešný.

Predpokladom úspechu GIFT-u je predovšetkým normálne dozrievanie vajíčok a priechodný vajcovod.

Často sa ukazuje, že úspech postupu GIFT signalizuje len prechodný charakter neplodnosti a po ukončenom tehotenstve často nasledujú i ďalšie prirodzene vzniknuté tehotenstvá.

Neskôr sa metóda GIFT kombinovala s hormonálnou provokáciou ovulácie a s prípadným inštrumentálnym odberom vajíčok a ich prenosom do priechodného vajcovodu, ale jeho efektivitu to nezvýšilo.

Pretože metódy GIFT ponechávajú vlastný proces oplodnenia nedotknutý, nie sú proti tejto metóde podstatné etické výhrady. Je preto škoda, že sa ani po významnom rozšírení znalostí o pochodoch, ktoré musia spermie prekonať pred vlastným oplodnením, už takmer nepoužívajú.

Na Babywebe tiež nájdete:

Skratky a termíny v asistovanej reprodukcii
Príčina neplodnosti a možnosti riešenia
Cena umelého oplodnenia

14.2.2011 9:29| autor: Radka Borovičková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist