Čo spôsobuje neplodnosť?

Príčiny neplodnosti sa spájajú s civilizačnými vplyvmi, teda s fajčením, alkoholom, nezdravou stravou a so stresom. Všetky tieto faktory vedú k ukladaniu jedovatých látok v organizme, ktoré narúšajú hormonálny aj imunitný systém.

Trend „materstva po štyridsiatke“ šancu na otehotnenie rovnako nezvyšuje – v tomto veku je pravdepodobnosť menej než štvrtinová. Rastie aj riziko genetických chýb.

Neplodný pár

Oficiálne sa za neplodný pár označuje ten, ktorému sa ani po roku pravidelných nechránených stykov nedarí dieťa počať. Po tomto roku by mal pár vyhľadať lekára alebo navštíviť jedno zo šiestich centier asistovanej reprodukcie na Slovensku.

Počatie vyžaduje, aby muž disponoval veľkým množstvom zdravých a pohyblivých spermií a žena zdravým a zrelým vajíčkom. Stretnúť sa musia v správnom čase, pretože z vaječníka uvoľnené vajíčko prežíva maximálne 24 hodín, spermie o deň dlhšie.

Udržanie tehotenstva

Žena musí mať priechodné vajíčkovody, aby sa v nich mohli spermie aj vajíčko pohybovať a maternica musí byť rovnako zdravá a pružná. Na udržanie tehotenstva až do pôrodu je potrebná aj dobre uzavretá maternicová bránka alebo maternicové hrdlo. Tento pohľad na počatie ukazuje, o aké citlivé biologické pochody ide.

Párová neplodnosť

Neplodnosť postihuje obe pohlavia rovnakým dielom a vždy sa týka páru, takže lekárske vyšetrenia podstupujú obaja partneri. Lekár najprv vyšetruje muža, pretože toto vyšetrenie je rýchlejšie a jednoduchšie. Muž odovzdá spermie na vyšetrenie po päťdňovej sexuálnej prestávke a jeho spermie sa hodnotia podľa počtu, pohyblivosti a tvaru.

Mužskú neplodnosť spôsobujú hodnoty pod päť miliónov spermií v jednom mililitri ejakulátu. Muž pri tomto vyšetrení nepodstupuje žiadny náročný zákrok, o to väčšia je však niekedy jeho psychologická bariéra. Pre mnoho mužov je vyšetrenie ejakulátu nepríjemnou skúškou ich sebavedomia, ich mužnosti.

Kvalita spermií

Podľa štatistiky kvalita spermií klesla za posledné desiatky rokov tak, že v roku 1960 sa za zdravý považoval ejakulát, ktorý obsahoval štyridsať miliónov spermií na mililiter, v roku 2000 znížila WHO túto normu na polovicu, teda na len dvadsať miliónov spermií v mililitri.

Čítajte tiež:

Problémy na strane ženy

Ak je výsledkom vyšetrení muža normálny nález a k dispozícii sú zdravé spermie, pristúpi sa k vyšetreniu ženy. Spočíva v určení hladiny hormónov, v zistení, či je v poriadku dozrievanie jej vajíčok, či ovulácia prebieha správne a skontroluje sa i priechodnosť vajíčkovodov. Hľadajú sa odchýlky v: tvare maternicovej dutiny, vývojové poškodenia či zrasty, infekcie maternice.

Ďalšou komplikáciou je endometrióza, výskyt maternicovej sliznice inde ako v maternicovej svalovine, často vo vajíčkovodoch alebo v malej panve. Problém môžu spôsobovať aj zápaly alebo anatomické poruchy maternicového hrdla.

Objavuje sa aj imunologický konflikt, keď sa v hliene maternicového hrdla nachádzajú protilátky proti spermiám, zjednodušene povedané, keď je žena na spermie alergická.

Vyšetrenie

Žena sa musí podrobiť odberom krvi na hormonálne, prípadne genetické a imunologické vyšetrenie, lekár ďalej vykoná vyšetrenie ultrazvukom a ak je to potrebné, tak aj endoskopické či laparoskopické vyšetrenie ženských pohlavných a rozmnožovacích orgánov.

Neplodnosť z neznámych dôvodov

Pár, ktorý má za sebou všetky vyšetrenia, sa väčšinou dozvie diagnózu. Existuje však určité percento neplodných párov, ktorým ani špičkoví lekári nedokážu s určitosťou vysvetliť príčinu ich neplodnosti.

7.7.2016 12:55| autor: Radka Borovičková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist