Súhrn otázok a odpovedí

Pomôže vám lepšie pochopiť problematiku týkajúcu sa detí v aute.

Čo sú to detské zadržiavacie zariadenia?

Existujú rôzne systémy detských zadržiavacích zariadení, ako napríklad sedačka pre bábätká v tvare škrupiny, škrupinová sedačka s detským zadržiavacím pásom, škrupinová sedačka vajíčko so zachytávaním tela, zachytenie tela, zvýšená sedačka a zvýšená sedačka s opierkou chrbta/hlavy. Aká sedačka je na jednotlivé prípady vhodná, závisí od hmotnosti a výšky dieťaťa. Sú povolené len tie detské zadržiavacie zariadenia, ktoré majú kontrolnú značku ECE-R-44!

Musia byť deti zabezpečené detskými zadržiavacími zariadeniami?

Áno, deti do 150 cm telesnej výšky a s hmotnosťou nižšou ako 36 kg musia byť zaistené preverenou detskou sedačkou ECR-R-44. Geometria bezpečnostného pásu je dimenzovaná pre dospelé osoby. U detí je možné správne viesť bezpečnostný pás v oblasti brucha a krku iba pri použití zvýšenej sedačky alebo zvýšenej sedačky s opierkou chrbta/hlavy.

Budeme potrestaní, ak dieťa nezabezpečíme?

Áno. Za deti, ktoré nie sú riadne zabezpečené, zaplatíme pokutu podľa sadzobníka.

Musí používať detskú sedačku moje zranené alebo postihnuté dieťa?

Vo všeobecnosti sa musia detským zadržiavacím zariadením alebo bezpečnostným pásom zabezpečiť všetky deti. Zároveň však platí, že osoby, ktoré sa preukážu lekárskym osvedčením o oslobodení od tejto povinnosti, sa nemusia bezpečnostným pásom či zadržiavacím zariadením zabezpečiť. Lekárske osvedčenie však nesmie byť staršie ako rok.

Môžu sa v jednom aute prepravovať štyri alebo viac detí?

Prepravovať sa môže iba toľko detí/dospelých, koľko je povolených miest vo vozidle podľa technického preukazu. Ak potrebujeme viac miest, musíme vozidlo vymeniť.

Teta, strýko, prarodičia alebo známi idú s nezabezpečeným dieťaťom na cestu. Je to prípustné?

Nie. Každé dieťa musí byť v každom vozidle zabezpečené. Ak je naplánovaná jazda autom, nemalo by dieťa nikdy opúšťať domov bez detskej sedačky. Už pri jej nákupe je treba dbať na to, aby bola ľahko prenosná z jedného auta do druhého a aby bola jej inštalácia jednoduchá.

Musia byť deti zabezpečené zadržiavacím zariadením aj vo vozidle taxislužby alebo v prenajatom aute?

V požičanom áno. Pre vozidlá taxislužby platí výnimka a to, že v obci môže byť dieťa staršie ako tri roky pripútané len klasickým pásom. Z dôvodu bezpečnosti dieťaťa však dôrazne odporúčame používať autosedačku aj v taxíku a na dispečingu si ju vyžiadať. Odporúčanie: prineste si vlastnú detskú sedačku.

Musia byť deti zabezpečené v obytnom automobile?

Áno, ak sú vybavené bezpečnostným pásom.

Na ktorom mieste zaistím svoje dieťa až do približne 13 kg (okolo 1 ½ roku)?

Na vonkajších zadných miestach na sedenie, ktoré majú detské zadržiavacie systémy s 3-bodovým pásom. Ak ide o jedno dieťa, potom na strane okraja cesty. Pri správne vypnutom airbagu spolujazdca (spýtať sa zástupcu značky) sa môže detská škrupinová sedačka obrátená dozadu inštalovať na sedadlo spolujazdca.

Na ktorom mieste zaistím svoje dieťa s hmotnosťou medzi 9 a 25 kg (9 mesiacov až približne 7 rokov)?

Na vonkajších zadných miestach na sedenie s detskými zadržiavacími systémami s 3-bodovým pásom. Ak ide o jedno dieťa, potom na strane okraja cesty. Keď vezieme viac než dve deti, môže sa jedno dieťa so zadržiavacím systémom a s bedrovým bezpečnostným pásom prepravovať vzadu uprostred. Pozor! Pre túto hmotnostnú kategóriu je na upevnenie detskej sedačky s bedrovým pásom povolených len niekoľko detských zadržiavacích systémov.

Na ktorom mieste zaistím svoje dieťa od 15 kg (asi od 4 rokov)?

Na vonkajších zadných miestach na sedenie s detskými zadržiavacími systémami s 3-bodovým systémom. Ak ide o jedno dieťa, potom na strane okraja cesty. Pri detskej sedačke, ktorá je namontovaná v smere jazdy na sedadle spolujazdca a pri airbagu spolujazdca, sa musí dbať na to, aby sedadlo spolujazdca bolo čo najviac posunuté dozadu a aby operadlo malo vzpriamenú polohu. Okrem toho sa musia brať do úvahy údaje od výrobcov vozidla a detskej sedačky.

Na ktorom mieste zaistím deti s nešpecifikovanou telesnou hmotnosťou a vekom?

Ak potrebujeme na zaistenie detských sedačiek tri miesta s 3-bodovým pásom a vozidlo má vzadu uprostred len jeden bedrový pás (2-bodový pás), môžeme umiestniť tretie dieťa takisto na sedadlo spolujazdca (dbajte však na predpisy pre airbag). Dospelá osoba sa zaistí vzadu bedrovým pásom.

Čo môžeme robiť, keď moje dieťa v aute zaspí, a pritom vypadne z ramenného pásu?

Dôležité je, aby aj pri spánku dieťa neohrozovalo vedenie pásu. Polohovacie sedačky s nastaviteľnou opierkou chrbta/hlavy poskytujú dieťaťu v spánku dobrú stabilitu. Špeciálne vankúšiky môžu dobre podopierať hlavu najmä spiacim deťom.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist