Pes ochranár – dobre alebo zle?

Pri psoch sa veľmi rozdielne prejavuje takzvaný ochranársky inštinkt. Súvisí to s ich osobnosťou, ale aj s ich postavením v rámci rodinnej hierarchie. V rámci tejto hierarchie by v zásade pes sám seba nemal považovať za príliš vysoko postaveného tvora.

Štvornohý člen domácnosti by sa mal zaradiť medzi ľudských členov rodiny. Malé deti a, samozrejme, aj bábätká majú zvláštne postavenie a pes ich nikdy nevidí ako „vyššie postavených”, ale ako tých, ktorých treba chrániť. V ideálnom prípade sa psov ochranársky inštinkt prejaví iba vtedy, ak je dieťa nejakým spôsobom ohrozené; vtedy zašteká alebo zavrčí smerom k zdroju ohrozenia. Takéto správanie je samo osebe pozitívne a takmer žiaduce. Ale vy ako majiteľ psa ste zodpovedný, aby ste dávali pozor na to, čo váš pes chápe ako ohrozenie a či reaguje zodpovedajúcim spôsobom.

„Moje” dieťa patrí ku mne

Priestor: Niektoré psy si ohraničia priestor, ktorý môže byť rôzne veľký. Každého, kto prekročí hranicu, bude považovať za potenciálne ohrozenie. Ak je tento priestor malý, napr. len kočík, nie je to vlastne problém. Mali by ste však vždy dbať na to, aby ste svojmu psovi dali najavo, že sa nemusí znepokojovať, keď niekomu dovolíte, aby sa pozrel do kočíka.

► Ak je však bezpečnostná zóna, ktorú si váš pes vymedzil, väčšia, môže sa z každej prechádzky stať „problém”, pretože každého človeka alebo psa, ktorý sa objaví, môže váš štvornohý miláčik považovať za nebezpečenstvo. V takom prípade musíte čo najčastejšie vyzývať iných ľudí, aby vstupovali do tejto bezpečnostnej zóny – a tak vášmu psovi ukázali, že nehrozí nijaké nebezpečenstvo. Niektoré psy uplatňujú svoj ochranársky inštinkt skôr proti iným psom ako voči ľuďom. Aj tu platia rovnaké opatrenia.

► Akcia: Pes väčšinou nepovažuje za „problematické”, keď sa niekto k „jeho” dieťaťu iba priblíži, reaguje však veľmi citlivo na to, keď dieťa vydáva pri styku s ostatnými ľuďmi hlasité zvuky alebo urobí nejaký rýchlejší pohyb.

► To sa, samozrejme, môže ľahko stať najmä pri hre a nie je príjemné, keď sa pred hosťom, ktorý sa hrá s vaším dieťaťom, odrazu objaví hrozivo sa správajúci pes. Aj tu je dôležité, aby ste rozoznali správny vzorec správania svojho psa. Kontrolovaným navodzovaním zodpovedajúcich situácií by ste mali docieliť, že si pes na dané správanie zvykne.

12.5.2009 12:26| autor: Grada - Pes a dítě
Viac o téme: bábätkádetidieťa

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist