Amniocentéza

Amniocentéza, odber plodovej vody z maternice tehotnej ženy, sa spravidla vykonáva po pätnástom až šestnástom týždni tehotenstva. Jej cieľom je včasná diagnostika eventuálnych abnormalít v chromozómoch plodu.

Odber plodovej vody prináša napriek určitým rizikám obrovskú výhodu pre matku, rodinu aj celú spoločnosť. Vďaka tomuto vyšetreniu sa dá v mnohých prípadoch včas predísť sklamaniu z narodenia nevyliečiteľne chorého alebo ťažko postihnutého dieťaťa.

Medzi hlavné indikácie na vykonanie amniocentézy patrí:

  • matka staršia ako 35 rokov
  • otec starší ako 45 rokov
  • pozitívny biochemický skríning
  • abnormálny ultrazvukový nález
  • riziková rodinná alebo osobná anamnéza – napríklad predchádzajúci pôrod plodu s chybnou genetickou výbavou (chromozómová aberácia)

Rozhodnutie budúcej mamičky, či amniocentézu podstúpi, alebo nie, závisí od detailného poučenia lekára týkajúceho sa skutočnosti, aká vážna je situácia a aké sú ďalšie riziká. Z právneho hľadiska musí byť rozhodnutie v prípade súhlasu s odberom plodovej vody podložené písomným dokladom, nesúhlas musí byť takisto vyjadrený písomne.

Ako sa odber plodovej vody vykonáva?

Úkon sa vykonáva pod ultrazvukovou kontrolou, kde si lekár najskôr overí, ako je plod uložený, ako je uložená placenta, prítomnosť jeho srdcovej činnosti a množstvo plodovej vody. Všetko sa zaznamená do dokumentácie. Lekár bez lokálneho umŕtvenia zavedie ihlu do dutiny maternice a odsaje potrebné množstvo vody.

Pri zavedení ihly existujú dva druhy bolesti. Prvá je ostrá pri prechode ihly kožou a druhá môže byť intenzívnejšia, prirovnávaná k menštruačným bolestiam, pri prechode stenou maternice. Lekár na obrazovke vidí, ktorou vrstvou práve prechádza, a preto môže pacientku vopred upozorniť, a zmierniť tak jej reakcie.

Komplikácie

Celkové riziko sa odhaduje približne na jedno percento. Najčastejšou komplikáciou býva predčasný odtok plodovej vody, ku ktorému dochádza spravidla do štyridsiatich ôsmich hodín po výkone. V tomto prípade je nutná okamžitá hospitalizácia. U pacientky sa sledujú zápaly, pretože znaky vnútromaternicovej infekcie bývajú dôvodom na ukončenie tehotenstva. Overí sa množstvo zostávajúcej plodovej vody, srdcová činnosť plodu, prípadne sa krátkodobo podajú antibiotiká.

Dôležitý je pokoj. Aj napriek tejto situácii sa otvor v plodových obaloch môže zalepiť. Ak sa neobjavia znaky infekcie, plod je živý a má dostatok plodovej vody, môže tehotenstvo úspešne pokračovať. Niekedy sa však stane, že tehotenstvo síce pokračuje ďalej, ale v maternici ostane len malé množstvo plodovej vody. Ak táto situácia pretrváva dlhšie ako štrnásť dní, je plod ohrozený zlým vývojom pľúc. Vtedy záleží na rozhodnutí gynekológa a neonatológa, či nie je vhodnejšie tehotenstvo ukončiť.

Medzi ďalšie komplikácie patrí slabé pošvové krvácanie, sťahy maternice, predčasné odlúčenie placenty, už zmienený vnútromaternicový zápal a vzácne poranenia plodu. Tieto komplikácie môžu viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu.

Vyššie riziko komplikácií, prípadne straty plodu je u matiek starších ako štyridsať rokov alebo u žien, ktoré v minulosti prekonali opakované potraty v prvom a druhom trimestri tehotenstva. Častejšie komplikácie sa dajú predpokladať aj vtedy, keď je odobraná plodová voda sfarbená krvou. Krvácanie v prvom trimestri zvyšuje riziko komplikácií až dvojnásobne. Tehotným ženám s myomatóznou maternicou hrozí až päťnásobne vyššie riziko komplikácií ako tehotných ženám bez myómov.

Metódy vyšetrenia

Získaná plodová voda sa ďalej vyšetruje rôznymi metódami. Vyšetrenie trvá priemerne desať až štrnásť dní, podľa typu laboratória. Existuje však aj rýchla diagnostika zvaná FISH, ktorá môže odhaliť niektoré základné odchýlky genetickej výbavy plodu v priebehu niekoľkých dní.

23.5.2009 10:42| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist