Kúpa vlastného bytu: jedna z najlepších investícií

Len o veľmi malom množstve investícií sa dá povedať, že sa vyplatí takmer v každom období a takmer každému. Jednou z nich je zaobstaranie kvalitnej nehnuteľnosti – byt v osobnom vlastníctve. Právom sa taká investícia považuje za veľmi dobrý spôsob finančného zabezpečenia.

Získanie rodinného domu alebo bytu do osobného vlastníctva nie je pre väčšinu ľudí jednoduchá záležitosť. Len málo investorov disponuje takou hotovosťou, že si môže dovoliť zadovážiť nehnuteľnosť iba z vlastných zdrojov. Väčšina ľudí je odkázaná na cudziu finančnú pomoc – na úvery. No aj v takom prípade možno zaobstaranie vlastného bytu väčšine ľudí len odporučiť.

Každý človek, ktorý nebýva vo vlastnom alebo v družstevnom byte, by si mal položiť otázku, ako by chcel za desať a viac rokov bývať. Byt je pre každého jedinca základ a hlavne nevyhnutnosť. Preto treba poznať spôsoby, ako sa k nemu postupne dopracovať.

Rodinné domy a byty, pri ktorých neklesá hodnota, sú veľmi dobrý spôsob uloženia peňazí. Podobne to platí i pre vlastníctvo pozemkov. Ľudia, ktorí sú schopní bez väčších problémov splácať úver na získanie nehnuteľnosti, by mali popremýšľať o tomto variante investovania.

Nájomné byty nie sú na Slovensku ideálnym variantom
Je celkom prirodzené, že mnoho ľudí sa bremenu splácania vysokého úveru bráni. Mať „na krku“ hypotéku nie je jednoduché a človek je v mnohých smeroch veľmi obmedzený. Preto hypotekárne úvery a tým zabezpečovanie vlastného bytu má rad odporcov – a to nielen u nás.
Napríklad v Českej republike je viac než 60 percent bytových jednotiek v osobnom vlastníctve. V Spolkovej republike Nemecko je to len 43 percent. Sú však vyspelé krajiny, kde podiel bytov vo vlastníctve je ešte nižší. Príkladom je Švajčiarsko, kde ide asi len o tretinu bytového fondu. Životná úroveň ľudí je tam však taká vysoká, že bývanie v prenajatých bytoch nerobí veľké problémy.

Len veľmi ťažko sa dá predpokladať, že i v Slovenskej republike bude v dohľadnom čase trh nájomných bytov rovnako kvalitný (funkčný) ako vo Švajčiarsku. Ľudia, ktorí nechcú riskovať možné ťažkosti, by sa preto mali poobzerať po vlastnom byte. V prípade, že nemajú dosť vlastných peňazí, môžu využiť niektoré zvýhodnené úvery. Najviac výhod je spojených s hypotékami a úvermi zo stavebného sporenia.

Hypotéky a úvery zo stavebného sporenia
Hypotekárny úver je dlhodobý účelový úver určený na financovanie investícií do nehnuteľností. Úver je vhodný nielen na kúpu rodinného domu či bytu, ale je možné využiť ho aj na vyrovnanie vlastníckych a dedičských nárokov na nehnuteľnosti, na rekonštrukciu, modernizáciu a opravy nehnuteľnosti. Hypotekárny úver môže poslúžiť aj na splácanie skôr poskytnutých pôžičiek, ktoré sa použili na investície do nehnuteľnosti a nie sú také výhodné ako práve hypotéka.

Záujemca o hypotekárny úver sa so žiadosťou môže obrátiť na väčšinu bankových inštitúcií pôsobiacich na Slovensku. Ak doloží dostatočný príjem, ktorý postačí na splácanie uvažovanej výšky úveru, hypotéku by mal bez väčších ťažkostí získať.

Okrem klasického hypotekárneho úveru môžu ľudia využiť úvery zo stavebného sporenia. Ich použitie je podstatne širšie, než je to pri hypotékach. Základná podmienka je, aby klient riešil „bytovú potrebu“. Tento zákonný pojem v sebe skrýva celý rad možností. Bytovými potrebami sa okrem iného rozumie získanie bytu, výstavba alebo kúpa stavby na bývanie. Získaním bytu je však aj kúpa družstevného bytu. Úvery zo stavebného sporenia možno využiť i na drobné opravy, rekonštrukcie a ďalšie vylepšovanie kvality bývania. Kým predtým platilo, že na kúpu bytu alebo domu je vhodná hypotéka a na drobné opravy zase menší úver zo stavebného sporenia, dnes je situácia iná. Stavebné sporiteľne už úplne konkurujú hypotekárnym bankám a klientom ponúkajú i veľké úvery na nákup nehnuteľnosti za podmienky založenia nehnuteľnosti.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo s voľnými peniazmi?
Ako dostať míňanie pod kontrolu
Peniaze zostávajúce koncom mesiaca na účte sa oplatí sporiť

19.2.2011 8:05| autor: Radek Landa

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist