babyweb.sk > Dieťa > Výživa dieťaťa > Mýty o mlieku
Mýty o mlieku
Spotreba mlieka na Slovensku za posledné roky alarmujúco klesla. Menší záujem o mlieko a mliečne výrobky môže súvisieť aj s nevedeckými názormi a mýtami, ktoré sa medzi verejnosťou rozšírili.
Čo hovoria štatistiky
Odporúčaná ročná spotreba bielej tekutiny je pre jedného človeka 220 kilogramov. Na Slovensku je to približne 155 kilogramov, čo je približne jeden liter za týždeň a o 30 litrov menej, ako by mal človek vypiť.
Na porovnanie, v Česku je to až 250 kilogramov na osobu, čo dokonca prekračuje bežný 230-kilogramový limit spotreby mlieka v ostatných európskych krajinách ako napríklad vo Švédsku, Fínsku alebo v Holandsku.
Len pre zaujímavosť uvádzame, že pred rokom 1989 pripadlo na jedného Slováka 249 kilogramov mlieka a výrobkov z neho.
Prieskumy ukazujú, že v súčasnosti mlieko denne pije iba 52 percent Slovákov, častejšie sú to ženy ako muži a len 41 percent detí. Milovníci mlieka ho uprednostňujú najmä v polotučnej podobe.
Pite mlieko!
Väčšina odborníkov na výživu potvrdzuje, že mlieko je stále dôležitou súčasťou našej stravy a jeho nedostatok sa môže podieľať na vzniku niektorých ochorení, predovšetkým osteoporózy, čo znamená úbytok kostnej hmoty a jej odvápnenie. Tento stav môže viesť k častým zlomeninám kostí.
Rizikovou skupinou sú predovšetkým ženy po štyridsiatke a malé deti. Pre ne mlieko znamená nielen zdroj vápnika, ale aj železa, zinku, jódu a množstva vitamínov. Pol litra mlieka obsahuje dennú dávku bielkovín pre deti. Pre dospelých je to približne liter.
Mliečny tuk, hlavný zdroj energie, má taktiež svoj podiel na zdraví. Tuk v mlieku obsahuje iba málo cholesterolu a nachádza sa v ňom lecitín dôležitý pri odbúravaní cholesterolu. Okrem toho je na rozdiel od živočíšneho tuku ľahko stráviteľný. Mliečny cukor – laktóza je takisto vhodným zdrojom energie a výborne sa vstrebáva.
Odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Bedérová, CSc., ktorá spolupracuje so Združením pre zdravie a výživu, nám pomohla objasniť niektoré mýty, ktoré sa o mlieku rozšírili medzi verejnosťou a môžu byť príčinou poklesu jeho spotreby.
Najčastejšie mýty
Trvanlivé mlieko obsahuje konzervanty, tzv. éčka.
Pravda: Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne konzervanty typu „E“, jeho stabilita a predĺžená trvanlivosť je zabezpečená krátkym dvojsekundovým ultravysokým zahriatím na 135 stupňov Celzia, čím sa zničia baktérie kvasenia a mlieko nepodlieha žiadnym kvasným a hnilobným procesom. Jeho doba trvanlivosti je pri zatvorenom obale predĺžená na tri mesiace.
Čerstvé mlieko je zdravšie než trvanlivé.
Pravda: Čerstvé – konzumné mlieko je pasterizované, čiže zahriate do 85 stupňov Celzia, čo limituje jeho trvanlivosť. Trvanlivé mlieko je krátkodobo ultravysoko zahriate na 135 stupňov Celzia, čo predlžuje jeho trvanlivosť. Ich výživná hodnota je rovnaká a závisí od obsahu tuku a na tuk viazané vitamíny A, D, E, K, ktorých obsah klesá priamoúmerne s poklesom tuku. Ostatné živiny sú porovnateľné.
Mlieko z obchodu je riedené vodou.
Pravda: Nie je to pravda. Konzumné mlieka sú v záujme zdravotnej a hygienickej bezchybnosti tepelne ošetrené pasterizáciou a upravený je obsah tuku na plno- 3,5 g/dl, polo- 1,5 g/dl a nízkotučný obsah. To limituje aj ich energetickú hodnotu.
Mlieko priamo od kravy je najzdravšie.
Pravda: Nepasterizované, čiže tepelne neošetrené mlieko, nesie so sebou riziko nákazy. Obsah tuku a cholesterolu je mierne vyšší ako v plnotučnom mlieku, v 2 dl je to 7,6 gramov tuku, 24 mg cholesterolu a 135 kcal.
Mlieko je tučné, má veľa kalórií
Pravda: Nie je to pravda. Pohár – 2 dl plnotučného mlieka, obsahuje 7 g tuku, 14 mg cholesterolu a dodá organizmu 125 kcal. Polotučné mlieko obsahuje 3 g tuku, 10 mg cholesterolu a 100 kcal, odtučnené mlieko má menej ako 1 g tuku, 6 mg cholesterolu a poskytne organizmu 60 kcal.