babyweb.sk > PR články > Ako usporiadať kuchyňu, aby išlo varenie od ruky?
Ako usporiadať kuchyňu, aby išlo varenie od ruky?
Na zapnutie rúry či sporáka dôjde vo väčšine domácností aspoň raz denne. Varenie dokonca prospieva nášmu telu – s konzumáciou domácich jedál sa podľa výskumov zvyšuje pravdepodobnosť normálneho BMI a percenta telesného tuku. Jednou z najväčších prekážok domácej prípravy jedál je však pre mnoho ľudí čas. Ako prítomnosť v kuchyni znížiť na minimum a varenie si užiť?
- Aplikujte pravidlo „kuchynského trojuholníka“
Podľa expertov zrýchľuje varenie správne umiestnenie troch najdôležitejších prvkov kuchyne: drezu, sporáka a chladničky. „Podľa pravidla by mali byť usporiadané tak, aby voľne tvorili trojuholník, čo vám umožní vykonávať každodenné úlohy relatívne ľahko a bez prekážok,“ povedal magazínu Homes & Gardens Adrian Bergman, dizajnér v spoločnosti Plain English Design.
Každá strana trojuholníka by nemala byť kratšia ako 1,2 metra a dlhšia ako 2,7 metra. Obvod trojuholníka by mal v ideálnom prípade mať minimálne 4 metre a maximálne 8 metrov. Skrátite si tým cestovanie medzi tromi najvyťaženejšími miestami kuchyne a proces varenia sa zrýchli.
- Vytvorte si múdre zóny
Budú tri podľa najpoužívanejších častí kuchyne: zóna okolo drezu, chladničky a sporáka. Každá zóna by mala obsahovať náčinie, potraviny a prípravky súvisiace s prácou v danej zóne. Skrinka pod drezom teda pojme saponáty, hubky, utierky, vrecia na odpadky alebo handričky. V susedstve bude odkvapkávač na umytý riad. Hrnce, panvičky, formy na pečenie či plechy zaujmú miesto v skrinkách hneď pri sporáku. A kuchynské náčinie v najbližšom šuplíku či ešte lepšie na závesnom háčiku, kde bude najrýchlejšie po ruke. Blízko by mali byť aj oleje, papiere na pečenie, alobaly, bylinky a korenie. Niektoré kuchynské linky sú na tento systém pripravené s hlbokými skrinkami pri sporáku alebo praktickou zásuvkou na oleje.
- Pripravte, uvarte, servírujte, uložte
Ako roztriediť kuchynské potreby, aby to dávalo zmysel? Skúste to podľa chronológie varenia: príprava (dosky, nože, misy, váhy, odmerky), varenie (hrnce, panvice, pekáčiky, formy, varešky, obracačky), podávanie (riad, poháre, hrnčeky, príbory) a uloženie (znovuotvárateľné vrecká, krabičky, poháre). Príprava jedál dostane hneď logický poriadok a elegantné tempo.
https://favi.sk/produkty/p/tempo-kondela-salva-sada-kuchynskeho-naradia-11-ks-so-stojanom-neomint
- Majte najpoužívanejšie náčinie na dosah
Organizujte múdro. Najpoužívanejšie veci majte na dosah a na logickom mieste – dosky, misku na odrezky a nože pri pracovnej ploche medzi drezom a sporákom. Naberačky, varešky, obracačky a ďalšie náčinie pri sporáku na háčikoch. Nebude vás tak zdržiavať otváranie a zatváranie šuplíkov.
Systém zavesenia kuchynských potrieb výrazne skracuje proces varenia. Máte pekné panvičky a hrnce? Zaháknite ich nad kuchynský ostrovček! Rýchlo ich vezmete a ešte urobia mnoho parády. Mimo skrinky umiestnite len vyťažených kuchynských pomocníkov. Odpadne tým starosť o prach.
- Uctievajte pravidlo „misia en place“
Alebo voľne preložené ako „všetko na svojom mieste“. Toto francúzske slovné spojenie sa ustálilo v profesionálnych kuchyniach na celom svete a vystihuje metódu jednoduchšieho varenia, kedy sú potraviny precízne roztriedené, popísané a pripravené. Zorganizujte si chladničku podľa typov potravín – v jednej polici majte syry a mliečne výrobky, v druhej salámy a údeniny, v tretej omáčky, vo štvrtej varené jedlá, v spodnej vysúvacej priehradke ovocie a zeleninu a v tej najnižšej dobre zabalené mäso (táto priehradka máva pre tieto účely často nižšiu teplotu ako ostatné).
Všetky použité ingrediencie dôsledne vráťte na svoje miesto. „Keď má všetko svoje miesto, nemusíte dvakrát premýšľať, nič nehľadáte,“ povedala časopisu The New York Times Style Magazine Ellen Bennett, zakladateľka a CEO spoločnosti Hedley & Bennett.
- Choďte na istotu
Hádanky sú v kuchyni nežiaduce, všetko musí byť jasné na prvý pohľad. Naplňte priehľadné dózy – uvidíte obsah aj množstvo. Pripevnite magnetický pásik na nože – vyhnete sa „ťahaniu zápaliek“ z dreveného bloku/stojana. Popíšte liehovou fixkou zabalené potraviny, než ich dáte do mrazničky. Hneď uvidíte, čo je v ktorom sáčku a s akou trvanlivosťou. Prípravy menia upotený kuchynský ring na miesto odpočinku a radosti z vôní, farieb a konzistencií. Zjednod