babyweb.sk > Žena > Zdravá a fit > Bio, dia, light… Kde je rozdiel?
Bio, dia, light… Kde je rozdiel?
V obchodoch môžeme biopotraviny a bioprodukty nájsť blízko výrobkov dia či light, ale spojitosť medzi nimi nehľadajte. Diavýrobky nahrádzajú prírodné cukry umelými náhradami a sú určené pre ľudí trpiacich cukrovkou, výrobky s označením light sú vhodné na redukčnú diétu.
Označenie BIO potravín je odvodené od slova bios, čo znamená ŽIVOT. A skutočne, konzumácia biopotravín nie je otázkou zdravej výživy, ale aj súčasťou iného postoja a prístupu k životu.
Šetrne k prírode i k sebe
O biopotravinách sa často hovorí i píše, nie každý však presne vie, čo označenie BIO vlastne fakticky znamená. Biopotraviny sú vyrobené zo surovín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva, čo je spôsob hospodárenia, ktorý nepoužíva priemyselne vyrábané hnojivá ani syntetické prípravky proti chorobám, škodcom a burine. Je veľmi šetrné k prírode, využíva prirodzenú úrodnosť pôdy a podporuje harmóniu pri pestovaní rastlín a zvierat. Dôležitý je aj spôsob spracovania, pretože pri výrobe biopotravín sa používajú prirodzené spôsoby spracovania, nenájdete v nich umelé farbivá, arómy, konzervačné látky a ďalšie umelé prísady.
Biopotraviny a tehotné a dojčiace ženy
Veľkú časť spotrebiteľov biopotravín tvoria mamičky s deťmi či tehotné ženy, ktorým ide predovšetkým o zdravotný prínos biopotravín pre svojich potomkov. Biopotraviny tehotným a dojčiacim ženám dodávajú prirodzenú energiu a sú zdrojom dôležitých látok. Zvláštnu potrebu živín majú hlavne tehotné ženy, pretože sú zodpovedné za rast dieťaťa a práve konzumáciou biopotravín nielenže nezaťažujú svoj organizmus, ale ani organizmus svojho dieťaťa.
Biopotraviny pre a proti
Jedným z najväčších pozitív je šetrnejší prístup k životnému prostrediu a zachovanie prirodzenej chuti, farby a vône potravín. Obsah živín v biopotravinách býva spravidla o niečo vyšší, ako majú klasické potraviny, ale nemajú nižší obsah kalórií ani nižší obsah cholesterolu. V ich prospech hovorí to, že nie sú zaťažené chemickými látkami – teda prídavnými látkami (tzv. éčkami) a majú menší obsah dusičnanov vďaka nevyužívaniu priemyselných hnojív.
Zásadným negatívnym faktorom je, že sa k nám väčšina biopotravín dováža zo zahraničia a dovoz automobilovou dopravou zaťažuje životné prostredie. Trh s biopotravinami má v ČR veľký potenciál, pretože v rámci EÚ je biopoľnohospodárstvo jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví. Čoraz viac reťazcov ich zaraďuje do svojej ponuky a v nadchádzajúcich rokoch sa očakáva veľký nárast.
Ideme nakupovať biopotraviny…
Pri nákupe biopotravín si treba všimnúť povinné značenie – tzv. biozebry s kódom CZ-KEZ. Ďalej si rovnako ako pri nákupe klasických potravín dajte pozor na trvanlivosť a odporúčaný dátum spotreby, ktorý býva pri biopotravinách kratší. Spotrebiteľ, ktorý chce byť informovaný, si nezabudne prečítať zloženie, výrobcu, prípadne aj krajinu pôvodu. Samozrejmosťou je neporušený obal, zelenina a ovocie by nemali byť mechanicky poškodené a s plesňami.
Ach, tie ceny…
V priemere sú biopotraviny asi o 20-50 % drahšie, niektoré až o 100 %. Ich cenu zvyšuje maloobjemová výroba, výnosy sú nižšie, náklady na pestovanie a výrobu vyššie. Spravidla vyžadujú vyšší podiel ručnej práce pri zbere, výrobe, balení potravín a pri ich distribúcii. Cenovo najdostupnejšie sú mliečne výrobky, cenovo prijateľné sú biomlieko, biosyry alebo biomaslo. Sortiment však nie je úplne kompletný, preto sa nevyhneme kombinácii biopotravín a klasických potravín.