Éčkam v potravinách sa môžeme vyhnúť

Väčšina potravín, ktoré používame v rôznej úprave v rámci nášho jedálneho lístka, je obohatená o éčka, čo je ľudový názov aditív. Cieľom pridávania éčok do potravín a kozmetiky je zlepšenie ich vlastností.

Prečo jeme éčka

Éčka môžu byť prírodné alebo syntetické. Sú to vlastne zahusťovadlá, farbivá a enzýmy. Do potravín sú pridávané najmä kvôli zlepšeniu ich trvanlivosti, čo nám následne umožňuje kupovať si potraviny na dlhší čas dopredu so zárukou ich trvanlivosti. Ak by sme sa chceli éčkam úplne vyhnúť, museli by sme konzumovať najmä potraviny, ktoré sú čerstvé a bez úprav, ktoré by sme vo veľmi krátkom čase museli zjesť.

Oveľa väčšie množstvo éčok môžeme nájsť v potravinách, ktoré si kupujeme v obchodoch ako predpripravené polotovary. Látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín, zvýrazňujú alebo obnovujú ich farbu, zvyšujú alebo regulujú kyslosť a zahusťovacie vlastnosti, prípadne dodávajú potravinám sladkú chuť bez použitia repného cukru, sa pridávajú bežne. „Využívanie prídavných látok do potravín nie je vynálezom modernej doby. Datuje sa už od tých čias, keď človek objavil, že ulovené mäso mu dlhšie vydrží, ak ho nasolí,“ vysvetľuje Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Sú takmer všade
Prídavné látky – éčka sú pritom okrem všetkých instantných výrobkov aj súčasťou väčšiny potravín vrátane jedál bežnej potreby, ako je napríklad chlieb, malinovky či ochutené minerálne vody.
Éčka hrajú v našej kuchyni dôležitú úlohu aj z hľadiska ceny, pričom platí, že potraviny a všeobecne výrobky, ktoré éčka neobsahujú, sú spravidla o niekoľko desiatok percent drahšie ako ich náprotivky s prídavnými látkami. Dôvod je jednoduchý. Prídavné látky vo veľkej miere suplujú pôvodné prírodné materiály, ktorých cena je vyššia. Aj preto sa nám často stáva, že jeme banánový či marhuľový jogurt, ktoré chute tohto ovocia pripomínajú len veľmi vzdialene, alebo jeme sladký výrobok, ktorý má veľmi ďaleko od sladkosti produktov, pri ktorých bol použitý kvalitný cukor. Zatiaľ čo bežná konzumácia éčok nie je pre človeka škodlivá, horšie sú na tom ľudia holdujúci vo veľkej miere údeným a konzervovaným výrobkom, ktorí si navyše kupujú najmä lacnejšie výrobky s maximálnou povolenou dávkou prísad. Zatiaľ čo priemerný Američan skonzumuje ročne v priemere viac ako päť kilogramov prídavných látok, v prípade obyvateľov Veľkej Británie sú to tri kilogramy. Priemerná spotreba éčok na Slovensku nie je známa.

Drahšie, ale zdravé
V prípade, že ste sa rozhodli zabrániť nadmernej spotrebe éčok, je dôležité, aby ste si pri nakupovaní potravín a drogérie viac všímali obaly výrobkov. Každý výrobca je totiž povinný uvádzať zloženie výrobku na jeho obale vrátane informácií o prídavných látkach – aditívach. Veľmi jednoduchým spôsobom môžete zabrániť nadmernej spotrebe éčok pri kupovaní väčšieho množstva biovýrobkov.

Tie totiž chemické aditíva neobsahujú. Veľmi dobrým vodidlom je pri zorientovaní sa v obsahu éčok vo výrobkoch ich cena, ako aj dlhá trvanlivosť, prípadne výrazná, alebo neprirodzená farba či chuť. V niektorých prípadoch sa stáva, že výrobcovia prídavnú látku použijú, ale informáciu neodovzdajú spotrebiteľovi a neoznačia prídavnú látku v zložení. „Robí sa to najmä pri cukrovinkách,“ tvrdí Ján Štulc.

Čo patrí medzi prídavné látky farbivá, kyseliny, zvýrazňovače arómy, peniace prísady, konzervačné látky, kypriace prísady, sladidlá, zahusťovadlá a iné
Zdroj: HN

Chemické látky v potravinách a ich vplyv na naše zdravie

Žalúdočné problémy E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E453, E454, E461, E462, E463, E464, E465, E466

Rakovinotvorné E127, E131, E153, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E219, E252, E280, E281, E282, E283, E900, E905, E954

Zakázané pre dojčiace matky E270, E310, E311, E312, E320, E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635

Poškodzujú kožu E151, E160, E231, E232, E1105 Črevné problémy E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635

Zdroj: Centrum biotickej medicíny, Hospodárske noviny

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist