babyweb.sk > Žena > Rodina > Púpava pre celú rodinu
Púpava pre celú rodinu
Púpava je neprávom prehliadaná rastlinka, ktorú nájdete na každej lúke. Jasne viditeľné sú púpavy predovšetkým na jar v období kvitnutia, keď svojimi žltými lístkami žiaria v tráve. Púpava však nie je len burina, ale naopak, môže pomôcť celej vašej rodine utužiť zdravie.
Skúste ju ako prevenciu a posilu organizmu pre svoje ratolesti aj pre seba. Púpava je skutočným elixírom zdravia a mladosti. Neveríte? Tak vás o tom presvedčíme.
NA ČO VŠETKO PÚPAVA PÔSOBÍ?
- Podporne pri ochorení sleziny.
- Čistí krv a je podporou pri dne a reumatizme.
- Pomáha pri zápale pečene.
- Eliminuje a zmierňuje cukrovku.
- Odstraňuje únavu, aj jarnú.
- Uľavuje od svrbenia kože.
- Je prevenciou pri tvorbe lišajov.
- Regeneruje a čistí tráviacu sústavu.
- Pôsobí preventívne proti žlčníkovým kameňom.
- Podporí správny metabolizmus organizmu.
- Rieši lepšie a správne fungovanie žliaz s vnútorným vylučovaním.
- Výborne podporuje potenie.
- Je močopudná a čistí močové cesty.
- Pomáha pri zadržiavaní vody v tele.
Je očividné, že púpava skutočne nie je len obyčajná burina, ale je to užitočná bylinka a liečivka. Liečivá je celá rastlina. Navyše málokto vie, že je to liečivka, ktorá rastie aj v zime. Je skvelé urobiť si na jar púpavový med, pridávať listy a kvet púpavy do zelených šalátov, vaječných šalátov alebo z nich pripraviť parádnu prílohu (zemiaky zmiešané s púpavou či ryža s púpavou).
PREČO JE PÚPAVA TAKÁ ZDRAVÁ?
Púpava obsahuje množstvo minerálnych solí, vitamínov a okrem toho ďalšie liečivé látky, ako sú inulín, horčín taraxacín a taraxasterín, rovnako aj triesloviny a fytoncídy. Tieto látky podporujú organizmus pri liečbe chorôb látkovej premeny, teda metabolizmu. Púpava má vďaka nim značne prečisťujúce a detoxikačné účinky. Okrem toho jej užívanie skvalitňuje pleť a pomáha k mladistvému vzhľadu.
Čítajte ďalej:
- Skúste si doma: Meditácia upokojí rodičov i deti
- Prvá pomoc v čase zimných chorôb? Stavte na bylinky
- Čo s celulitídou po pôrode?
AKO JU KONZUMOVAŤ?
- Čerstvú i sušenú
- Sušený i čerstvý koreň
- Kvet púpavy upravený na púpavový med alebo sirup
- Ako čaj a odvar
ČERSTVÁ PÚPAVA
- Pred využitím sa stvoly s kvetmi dôkladne umyjú, potom sa kvety obtrhajú (môžete ich využiť na púpavový med) a stvoly sa konzumujú.
- Denná jarná mištička čerstvej púpavy je prevenciou mnohých chorôb.
- Denne skonzumovaných päť až šesť stvolov púpav pomáha pri chronickom zápale pečene (hepatitíde).
- Diabetici by mali denne zjesť až desať stvolov počas celého obdobia kvitnutia púpavy.
- Pri opuchnutých a zdurených žľazách je ideálna kúra s čerstvými stvolmi počas 4 týždňov.
- Často chorí, unavení a oslabení ľudia, osoby s narušenou imunitou by si mali každoročne urobiť štrnásťdňovú kúru s čerstvými stvolmi púpavy.
ČAJ A ODVAR
Čaj z púpavy prečisťuje celý organizmus, pečeň aj tráviaci systém. Okrem toho čas a odvar riedia krv a detoxikujú organizmus, čiže z tela odvádzajú preč škodliviny. Odvar z koreňa a zo stvolov púpavy funguje aj ako skrášľovacia kozmetika – na umývanie tváre, krku, dekoltu i rúk, skvalitňuje pleť, regeneruje ju a rozjasní. Obklady z púpavy pomôžu aj pri kožných ťažkostiach.
Čaj a odvar pripravíte z 1 vrchovatej čajovej lyžičky koreňa, ktorý necháte na noc v ¼ litri studenej vody, na druhý deň zahrejete do varu a potom scedíte. Pite po dúškoch polhodinu pred raňajkami a po nich a pred obedom.
KOREŇ PÚPAVY
Ten je podľa odborníkov najužitočnejší, hoci užitočné a liečivé látky obsahuje celá rastlina. Najviac sa ich však kumuluje práve v koreňoch púpavy. Koreň sa dá využiť ako čerstvý, tak aj sušený, pričom zo sušeného možno po upražení a rozomletí pripraviť púpavovú múku. Tá sa dá jesť, lúhovať a piť ako čaj alebo pridávať do pokrmov.
PÚPAVOVÝ SIRUP
Má rovnaké účinky ako čaj či čerstvo konzumovaná púpava. Výhodou je, že ho možno uskladniť a využiť v období, keď púpava nekvitne. Pripravíte ho z kvetov púpavy. Do litra studenej vody vhoďte dve kopcovité polievkové lyžice kvetov a pomaly zohrievajte, kým nezovrú. Nechajte prejsť varom, hrniec odstavte a cez noc nechajte stáť. Na druhý deň šťavu preceďte cez sitko, nechajte odkvapkať a kvety rukou vytlačte. Do šťavy pridajte 1 kg prírodného cukru, polovicu citróna nakrájaného na plátky. Potom mierne varte na slabom ohni približne pol hodiny a priebežne miešajte. Následne nalejte do uzatvárateľných pohárov. Sirup je výborný namiesto džemu a marmelády na chlieb a pečivo s maslom. Alebo samotný na lyžičke.
PÚPAVOVÝ MED
Podobne ako včelí med je zdravý práve vďaka obsahu látok v púpave. Potrebujete naň cca 300 kvetov, čo je zhruba 250 gramov. Zbierajte ju niekde na lúke ďaleko od cesty, železnice a mimo frekventovaných miest. Ideálny čas zberu je doobeda, pretože vtedy sú kvety najviac rozkvitnuté. Doma ich dôkladne umyte, čím ich zbavíte prípadného hmyzu.
Umyté kvety nechajte odkvapkať, dajte ich do hrnca, pridajte šťavu z dvoch citrónov a liter vody. Veľmi krátko povarte na slabom ohni cca 5 minút. Nechajte vychladnúť a potom šťavu s púpavami odložte odstáť na deň do chladnej a tmavej miestnosti. Následne sceďte, pridajte 1,5 kg cukru a znovu povarte maximálne 30 minút na slabom ohni. Opäť nechajte stáť do druhého dňa, potom všetko prelejte cez čisté plátno. Med vám postupne stmavne nahnedo. Na bielom tanieriku skúste lyžičkou, či je sfarbený a ťahá sa ako med. V prípade, že ešte nie je, ďalej ho varte a nechajte odstáť cez noc. Rozdeľte do pohárov a obráťte viečkom nadol a nechajte vychladnúť. Uložte na tmavom a chladnom mieste.
AKO A KEDY PÚPAVU ZBIERAŤ?
Zbierajte koreň tesne pred rozkvitnutím rastliny, teda v marci a apríli, vňať s koreňom tiež v marci a apríli a listy v máji až septembri.
Tak čo, skúsite tento rok využiť púpavu? Sirup a med deti milujú pre ich lahodnú a sladkú chuť, a tak sa konzumácii brániť nebudú. A vy prospejete nielen ich zdraviu, ale aj svojmu. A čo takto vyskúšať púpavu ako skrášľujúcu kozmetiku?