Meno – darček na celý život

Meno dieťatka je väčšinou prvá vec, nad ktorou budúci rodičia premýšľajú. Mnoho žien o tom najkrajšom uvažuje už dávno pred otehotnením. Niektoré páry vyberú meno rýchlo, niekedy však dohoda nie je taká ľahká. Kto ustúpi? Na rad by mal prísť kompromis.

woman-g0e5ca4eb3_1920-1100x618.jpg Zdroj: Pixabay.com

Ako vyberáme meno

Niektorí rodičia sú trochu nerozhodní, niektorí racionálne zvažujú pre a proti, iní dajú len na pocity. Rozhodnutie o mene zvyknú do pôrodu aj niekoľkokrát zmeniť.

Dôležitá býva tiež popularita mena v spoločnosti, pričom niektorí si vyberajú tie najpopulárnejšie a iní sa práve naopak chcú odlíšiť.

Karty môžu zamiešať aj rodinné tradície. V mnohých rodinách sa mená dedia podľa určitých pravidiel. Hoci sa to môže zdať nemoderné, stále veľa detí nosí meno svojich rodičov či starých rodičov.

Každý človek má nárok na meno a majú sa na ňom dohodnúť rodičia. Ak je známy len jeden rodič, určí meno len on svojím vyhlásením. V prípade, že sa rodičia nedohodnú, určí meno súd.

Ak sa pri výbere chcete riadiť rozumom, zvážte nasledovné:

  • Variabilita mena – Z mena by sa malo dať vytvoriť niekoľko jeho variantov – napríklad Lucia, Lucka či Lucinka. Niektoré sa budú hodiť v detstve, iné v dospelosti.
  • Meno a priezvisko – Predstavte si meno spolu s priezviskom, mali by sa spolu hodiť. Nemalo by vyznievať detinsky alebo smiešne. Spojenia ako Tomáš Jedno či Thalya Bodkovaná môžu vyzerať zaujímavo, ale zvážte, či by ste sa tak chceli volať.
  • Meniny – Keďže sa u nás oslavujú nielen narodeniny, ale aj meniny, zvážte aj to, kedy bude vaše dieťa oslavovať tieto sviatky.

Ak chcete vedieť, aké boli najpoužívanejšie mená novorodencov v roku 2011, tu sú:

  • Chlapčenské mená: Jakub, Samuel, Tomáš, Martin, Lukáš, Michal, Adam, Filip, Matúš, Patrik.
  • Dievčenské mená: Sofia, Viktória, Natália, Nela, Laura, Ema, Nina, Kristína, Michaela, Sára.

Pravidlá pre zápis mena

Aj keď je spoločnosť čoraz tolerantnejšia k výberu mena a vy si môžete vyberať naozaj takmer všetko, stále platia určité pravidlá.

Dieťa nemôžete pomenovať hanlivo, smiešne ani výstredne. Chlapec nemôže mať dievčenské meno a naopak. Tiež sa nemôžu dvaja súrodenci volať rovnako.

Momentálne už nefunguje žiadna komisia, ktorá by posudzovala vhodnosť mena. Táto povinnosť je teraz na každej matrike. Riadiť by sa mala všeobecným menným zoznamom, ktorý vydáva Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, má ale len odporúčací charakter.

Ak sa vám páči exotické meno, musíte priniesť potvrdenie z veľvyslanectva danej krajiny, že sa tam meno používa.

Dieťaťu je možné dať maximálne tri mená, pričom len prvé sa používa v úradnom styku.

Čítajte ďalej:

Vyhlásenie o mene dieťaťa
Inšpirujte sa chlapčenskými menami zo zámoria
Inšpirujte sa dievčenskými menami zo zámoria

Nepáči sa vám vaše meno? Zmeňte ho

Zmenu mena je možné povoliť, ak ide o meno hanlivé alebo inak obťažujúce občana. Takisto je možné zmeniť poradie ďalších mien, prípadne ich zrušiť, ale toto je možné urobiť len raz.

Na zmenu mena alebo priezviska potrebujete povolenie. Obráťte sa na matriku v mieste svojho bydliska. So zmenou krstného mena dieťaťa musia súhlasiť obaja rodičia. Ak má váš potomok viac ako 15 rokov, musí písomne súhlasiť aj on.

Bez povolenia sa zaobídete v prípade, ak chcete zmeniť cudzojazyčné meno na jeho slovenskú podobu a naopak. Posudzuje sa to ako oprava, ktorá je dokonca bezplatná.

Ak ste si osvojili dieťa a chcete ho premenovať, do šiestich mesiacov od právoplatného osvojenia nepotrebujete povolenie, na matrike stačí predložiť písomné vyhlásenie. Povolenie rovnako nepotrebujete, ak meníte meno z dôvodu zmeny pohlavia. Budete ale potrebovať potvrdenie od lekára.

Správne poplatky za zmenu jména:

  • hanlivého mena alebo priezviska – 3 eurá
  • priezviska u maloletých detí – 33 eur
  • mena alebo priezviska v ostatných prípadoch – 99,5 eura

Od poplatku je oslobodená zmena mena z dôvodov, pre ktoré nepotrebujete povolenie. Čiže zmena cudzojazyčného alebo gramaticky nesprávneho mena, zmena pri osvojení alebo pri zmene pohlavia.

14.3.2023 12:39| autor: Tomáš Ondrášek | zdroj: www.minv.sk
Viac o téme: dieťamenárodičia

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist