babyweb.sk > Žena > Zdravá a fit > Krajší vďaka strave
Krajší vďaka strave
Tajomstvo mladistvého vzhľadu a krásy tkvie aj v dobre zloženom jedálnom lístku. Musí obsahovať dostatok vitamínov a stopových prvkov nevyhnutných pre optimálne fungovanie organizmu. Niektoré z nich – napríklad chróm, kremík, betakarotén, vitamín E či koenzým Q vás môžu omladiť aj o niekoľko rokov!
Kremík pre lesklé vlasy a pevné nechty
Ak sú vlasy matné, vypadávajú, nechty sa lámu a na tvári sa množia vyrážky, je to signál, že organizmu chýba kremík. Tento prvok má vplyv na látkovú premenu (a takisto podporuje chudnutie). Nájdete ho v mrkve, uhorkách, paradajkách, hríboch – pečiarkach, olivách, cibuli, cesnaku, ryži a slnečnicových jadierkach.
Šalát pre krásu:
- 6 lyžíc ovsených vločiek
- téglik jogurtu alebo mlieka
- lyžička medu
- 3 lyžičky posekaných vlašských orechov
- čerstvé ovocie (sezónne alebo mrazené)
Príprava: Večer zalejte ovsené vločky jogurtom alebo mliekom. Ráno pridajte ostatné zložky a dôkladne zamiešajte.
Na peknú pleť – vitamín E a betakarotén
Betakarotén zabezpečí pleti svieži tón a očiam lesk. Vďaka vitamínu E lesk je pokožka pružnejšia a vrásky sa na nej začnú objavovať neskôr. Preto často jedzte mrkvu, marhule, zaraďte do jedálneho lístka rastlinné oleje a pšeničné klíčky.
Šalát pre zdravie:
- 2 mrkvy
- pšeničné klíčky
- 5 mandlí
- 2 listy hlávkového šalátu
- niekoľko listov špenátu a čakanky
- Na zálievku: 1 lyžička slnečnicového oleja, šťava z polovice citróna, soľ a korenie
Príprava: Mrkvu pokrájajte na jemné pásiky. Špenát krátko povarte v horúcej vode, čakanku rozoberte na lístky. Všetko poukladajte na tanier a posypte klíčkami. Doprostred uložte mandle. Potom zmiešajte olej s citrónom, podľa chuti osoľte a okoreňte a pokvapkajte šalát.
Chróm pre štíhlu postavu
Má vplyv na látkovú premenu, chráni pred cukrovkou, pomáha predchádzať predukladaniu tuku a reguluje hladinu cholesterolu. Najväčšie množstvá chrómu nájdete v brokolici, jačmeni, krevetách, hríboch, škorici a pive.
Brokolica s hubami:
- 150 g sušených hríbov
- 2 červené cibule
- niekoľko ružičiek brokolice
- 5 sušených marhúľ
- soľ, tymian, lyžička oleja
Príprava: Brokolicu umyte a 5 minút povarte v osolenej vode. Cibuľu pokrájajte na krúžky a prelejte horúcou vodou. Hríby krátko poduste na oleji. Na tanier postupne poukladajte cibuľu aj brokolicu a osoľte, posypte korením a pokrájanými marhuľami. Nakoniec pridajte hríby dusené na oleji.
Na mladosť – koenzým Q
Tento enzým má veľký vplyv na spomalenie procesu starnutia. Vďaka nemu sme v dobrej psychickej aj fyzickej forme. Nachádza sa v hovädzom mäse, sójovom oleji a v hydinových drobkoch.
Hovädzí stejk v bazalkovom oleji:
- silnejší plátok hovädzej sviečkovice
- olivový olej, lyžička citrónovej šťavy, soľ, korenie, bazalka
Príprava: V kastróliku mierne zohrejeme olej a jemne zamiešame nasekanú bazalku. Necháme vychladnúť, pridáme citrónovú šťavu, korenie a nalejeme na mäso, ktoré sme predtým umyli, osušili a zľahka naklepali. Necháme 2 hodiny marinovať v chladničke. Stejk z oboch strán grilujeme na rozpálenom grile. Na tanieri prelejeme omáčkou a podávame s hranolčekmi a zeleninovou prílohou.
Čítajte tiež:
- Čo (ne)vieme o čaji
- Do formy pomocou aerobiku
- Voňavé a zdravé vankúše, ktoré si zamilujú i vaši najmenší
Trojdňové menu pre krásu
Ponúkame vám príklad trojdňového menu, ktoré pomôže zlikvidovať nejednu chybičku krásy. Ak chcete mať hladkú pleť, pevné vlasy aj nechty, snažte sa tieto potraviny jedávať čo najčastejšie.
1. deň
Raňajky: šalát pre krásu, čaj alebo káva bez cukru
Desiata: krajček celozrnného chleba tenko natretého maslom, 2 plátky hydinovej šunky, paradajka alebo 1/2 papriky
Obed: brokolica s hubami a hnedou ryžou, miska šalátu
Olovrant: veľké jablko, pomaranč alebo kivi
Večera: ryba varená na pare, šalát zo sezónnej zeleniny s jogurtovou zálievkou
2. deň
Raňajky: vajíčko namäkko, krajček chleba s pažítkou, káva s mliekom alebo čaj
Desiata: téglik bieleho jogurtu s ovocím
Obed: brokolicová polievka, hovädzí stejk
Olovrant: ovocný šalát
Večera: 100 g cestovín so zeleninou dusenou na oleji
3. deň
Raňajky: porcia nízkotučného tvarohu s ovocím alebo 2 lyžičkami džemu, 2 krajce chrumkavého toastového chleba
Desiata: krajček celozrnného chleba tenko natretý maslom, 2 plátky syra, uhorka
Obed: zeleninová polievka, kuracie prsia pripravené s bylinkami, uhorkový šalát s jogurtom
Olovrant: 3 malé piškóty, šťava z čerstvého ovocia
Večera: šalát zdravia
Zdroj: Nový čas víkend