babyweb.sk > Dieťa > Výživa dieťaťa > Tichý zabijak miluje soľ
Tichý zabijak miluje soľ
„Zabudla si osoliť?“ ohŕňa nos nad maminou polievkou bacuľatý Peťko a namiesto polievky sa mu pred očami vznáša poriadne slaný hamburger s pollitrom kokakoly… To nie je obrázok zo zlého filmu, ale, žiaľ, častá realita slovenských rodín.
Bezodná soľnička
Predkovia dnešného človeka sa tisíce rokov živili predovšetkým zeleninou a ovocím. Ich potrava im poskytovala vysoký podiel draslíka a iba málo sodíka. Ich organizmus sa preto naučil sodíkom šetriť.
Len nedávno, asi pred päťtisíc rokmi, sa človek začal venovať poľnohospodárstvu a chovu zvierat. Z toho logicky vyplynula potreba konzervovať potraviny, hlavne mäso. Na tento účel sa výborne hodila soľ. Časom jej prijímal čoraz viac – až po kritické množstvo, ktoré sa odrazilo na jeho zdraví. Do jeho príbytku sa tak nenápadne vkradol tichý zabijak – vysoký krvný tlak.
Nie je pochýb o tom, že soľ je pre nás nevyhnutná. Potrebujeme ju na prenos nervových vzruchov a na správnu svalovú činnosť. Ako základný katión medzibunkovej tekutiny určuje objem tekutín vnútri ciev. Problém je v množstve, v akom soľ konzumujeme. Vo vyspelých krajinách sa spotreba soli u dospelých pohybuje nad 10 g na týždeň. Odporúčaná dávka je pritom medzi 3 – 5 g na deň pre dospelého a u detí iba 1 – 3 g na deň.
Najnovšie štúdie presvedčivo potvrdzujú, že zvýšená konzumácia soli spôsobuje zvýšenie krvného tlaku so všetkými dôsledkami – zvýšenou úmrtnosťou na cievnu mozgovú príhodu, zlyhaním srdca alebo infarktom myokardu.
Slaná závislosť
Ukazuje sa, že dlhodobá konzumácia soli pôsobí na aditívne centrá v mozgu, podobne ako čokoláda alebo cukor. Dochádza tak k imprintingu – zafixovaniu slanej chuti v ranom veku.
Deti navyknuté na slanú chuť ju naďalej vyžadujú a my, kuchárky, sa im už menej slaným jedlom nezavďačíme. Pediatri navyše upozorňujú na nepríjemný fakt. Nadmerný príjem soli u dojčiat a malých detí môže v dospelosti „naprogramovať“ zvýšenie krvného tlaku.
Preto sa držíme zásady: Jedlo deťom do prvého roku vôbec nesolíme a starším deťom jedlo solíme zľahka pri príprave jedla. Nikdy nedosáľame priamo na tanieri.
Na Babywebe tiež nájdete:
BIO alebo normálne potraviny?
Za dieťaťom s jedlom nebehajme
Jedlo ako liek
Preč s fastfoodmi
Poprední odborníci tiež dokázali súvislosť nadmerného príjmu soli a obezity, predovšetkým v spojení s trendom stravovania u detí a dorastu v rýchlom občerstvení.
Slané jedlo zákonite vyvoláva pocit smädu. Vzhľadom na to, že čistá voda nie je medzi pubertiakmi práve „in“, smäd uhasia inak – soft drinkmi. Nikto už neskúma fakt, že vo dvoch Coca-Colách nájdete rovnaké množstvo sacharidov ako v 27 kockách cukru.
Nebezpečným výsledkom tohto bohatého kalorického príjmu je výrazný nárast obezity už v detskom veku. A obezita je jeden z popredných rizikových faktorov pre vznik hypertenzie.
Tieto spojené nádoby podstatne ovplyvňujú zdravotný stav celej populácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto odporúča znížiť dennú dávku soli na 5 g. To je veľmi ťažké, keď si uvedomíme, že len v 90 g šunky je skoro 7 g soli.
Ako ju obmedziť?
Vydarené kampane, ktorých cieľom bolo obmedzenie príjmu soli vo Veľkej Británii a vo Fínsku, viedli k významnému zníženiu výskytu infarktu a mozgových príhod. Zníženie konzumácie soli chcú dosiahnuť aj naši odborníci. V budúcnosti by mal byť na každom výrobku uvedený jej obsah. Ďalej odporúčajú menej soliť pri príprave domácej stravy, odstrániť soľničky na dosoľovanie zo stolov a znížiť obsah soli v strave, ktorú konzumujeme mimo domu.
Päť strašiakov o soli a hypertenzii
- 70 – 75 % nežiaducej soli prijímame v hotových potravinách, zvlášť v tých konzervovaných a v údeninách.
- Pri zvýšenom príjme soli nie sú naše ľadviny schopné nadbytok sodíka vylúčiť.
- Hypertenziou trpí v našich končinách takmer 50 % dospelej populácie, pričom polovica Slovákov ani netuší, aký má krvný tlak.
- Polovica pacientov s diagnostikovanou hypertenziou je liečená nedostatočne, čo vedie k vysokému výskytu srdcovo-cievnych chorôb.
- Výrazná hypertenzia v dospelosti vedie k poškodeniu ľadvín s nutnosťou náhradnej liečby dialýzou a transplantáciou.
Rizikové potraviny:
Slané tyčinky, čipsy, rožky, pečivo, nadmerne slané ryby a sardelová pasta, olomoucké syrčeky, niva, romadúr, balkánsky syr, šunka a údeniny, horčica a kečup, instantné polievky, sójová omáčka a tiež sladkosti!